Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Αλήθειες που δεν λησμονούνται

Κρανίδι, 25/07/2025

 

Μια αρχαία ρήση λέει ότι «αυτός που πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες έχει ταυτιστεί με την προσπάθεια συγκάλυψης της δικής του υπαιτιότητας». Και όσο συχνότερα φωνασκεί αποδεικνύει ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι να επιρρίπτει μονίμως στους άλλους ευθύνες, ολιγωρίες και αδράνειες.

Όμως το ψέμα δεν αντέχει στο χρόνο. Μπορεί αρχικά να βγάζει λουλούδια, αλλά δεν βγάζει ποτέ καρπούς και αποκαλύπτεται. Όσο και εάν οι φωνασκούντες μεταμφιέζονται σε υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος και υπέρμαχοι της ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.  

Πρόσφατα ο τέως Κοινοτάρχης Διδύμων επιχειρεί να συσκοτίσει γεγονότα και να αποκρύψει αλήθειες κουνώντας το δάχτυλο σε όλες τις δημοτικές αρχές από το 1999 έως σήμερα, με την πεποίθηση ότι η λήθη του χρόνου έχει σβήσει το δικό του παρελθόν.

Θυμήθηκε ξαφνικά μια λησμονημένη αγωγή που αφορούσε έκταση 500 τ.μ. στη θέση «Ξεροπήγαδο», η οποία όμως ματαιώθηκε το 1984 με την συναίνεση της τότε Κοινότητας Διδύμων.

 Αγωγή για την οποία, ο λαλίστατος σήμερα τέως κοινοτάρχης, δεν προέβη σε καμία ενέργεια εκδίκασης ή κατοχύρωσης της έκτασης. Ούτε ως αντιπρόεδρος της Κοινότητας την περίοδο 1990 - 1994, ούτε και ως Πρόεδρος την περίοδο 1994-1998.

 Είναι δε αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ο τέως δήλωσε άγνοια επί του θέματος όταν απευθύνθηκα προσωπικά το 2020 πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Τώρα τι άλλαξε και βρήκε την μνήμη του; 

 Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσα ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να συνηγορούν ότι η έκταση αυτή ήταν κοινοτική μετά από έρευνα που κάναμε στα αρχεία της Κοινότητας Διδύμων και του Δήμου Ερμιονίδας, αλλά και από τις μαρτυρίες συμπολιτών μας που είχαν γνώση. Αντιθέτως προέκυψε ότι η έκταση ανήκε στην οικογένεια Πέτρου από το έτος 1929 με προικοσύμφωνο.

 Ακόμα, ο τέως κοινοτάρχης θυμήθηκε ότι υπάρχει και κάποια κοινοτική έκταση στην παραλιακή ζώνη, χωρίς να προσδιορίζεται που αυτή βρίσκεται.

 Από έρευνα όχι στα αρχεία του ενιαίου πια Δήμου αλλά σε συμβολαιογραφικά γραφεία διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας πρότασης δωρεάς το 1984 προς την Κοινότητα Διδύμων ή οποία θα ίσχυε μόνο εάν γινότανε αποδεκτή από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο. Αλήθεια τί έπραξε ο τέως για να την κατοχυρώσει και να  προχωρήσει σε πράξη μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο;

 Και εάν υπάρχουν ντοκουμέντα, όπως διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά, γιατί επί 20 και πλέον χρόνια δεν τα εύρισκαν στα αρχεία του Δήμου οι μετέπειτα δημοτικοί άρχοντες; Τα δημόσια έγγραφα δεν αποτελούν ιδιωτικά αρχεία στο κατώγι ενός τέως κοινοτάρχη. Και εάν υφίστανται, στοιχειοθετούν υπεξαίρεση που υποκρύπτει σκοπιμότητα, εάν όχι απόκρυψη της αλήθειας.

 Επί της ουσίας της υπόθεσης Σαλαντι. Ο  τέως είχε πριν 30 χρόνια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της πανέμορφης παραλίας των Διδυμιωτών και όχι μόνο. Παρέλαβε έτοιμη πολεοδομική μελέτη  αναθεώρησης της παραλιακής ζώνης πληρωμένη από τους Συνεταιρισμούς.

Είχε δηλαδή, όπως έλεγε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, τα πινέλα, είχε τα χρώματα, αλλά τελικά δεν ζωγράφισε τον παράδεισο. Αντιθέτως μεθόδευσε την μετατροπή του παραλιακού μετώπου σε μια τσιμεντούπολη με την κατασκευή οδικού άξονα πλάτους 20 μέτρων κυριολεκτικά δίπλα στο χειμέριο κύμα. Μείωσε κατά 15 στρέμματα τους χώρους πρασίνου στην παραλία και σχεδόν κατά το ήμισυ τις εγκαταστάσεις πλαζ.

Μετέφερε τις προσοδοφόρες χρήσεις γης στους λίγους και εκλεκτούς, καταργώντας το χωροθετημένο Κέντρο Κοινωνικής Ζωής. Ταβέρνες, καφετέριες, ντισκοτέκ, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ όλα δίπλα στη θάλασσα. Ευτυχώς που το ΣΤΕ απέρριψε το σχέδιο του και προστάτευσε το περιβάλλον.

Αυτά τότε. Τώρα αγωνίζεται για το «συμφέρον όλων και όχι των ολίγων». Προτάσσει «το σεβασμό στο περιβάλλον μακριά από καταστροφικές πρακτικές του παρελθόντος». Πρόκειται άραγε για αυτοκριτική; Ετεροχρονισμένη κωλοτούμπα κατά τα κοινώς λεγόμενα;

Εκ του αποτελέσματος ένα είναι βέβαιο και αληθές. Ο «καπετάνιος» δεν κατόρθωσε να οδηγήσει το καράβι στο λιμάνι του πανέμορφου Σαλαντίου. Αυτές είναι αλήθειες που δεν λησμονούνται.

Τα κίνητρα ή τις στοχεύσεις του τέως αφήνω στη κρίση του καθενός. Προσωπικά δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά μαζί του. Τελεία και Παύλα.

Σε ότι αφορά τις ανάλογες αιτιάσεις που διατυπώνει ο συντοπίτης και πρόσφατα συνοδοιπόρος τους τέως, ποια ήταν η στάση του επί των θεμάτων αυτών κατά την περίοδο 2015 – 2019 που κατείχε επιτελικές έμμισθες θέσεις; Μάλλον φαίνεται ότι η ενασχόλησή του με το Σαλάντι είχε περιοριστεί μόνο στη παράνομη μεταφορά βράχων.   

Η παρούσα Δημοτική Αρχή πιστή στις θέσεις και στις διακηρύξεις της στέκεται αρωγός στη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας, στα συμφέροντα των δημοτών, όπως ακριβώς οι νόμοι και το κράτος δικαίου ορίζουν.

Ο Εντεταλμένος 

Δημοτικός Σύμβουλος για τη Δ.Κ. Διδύμων

Σπυρίδων Αντουλινάκης