Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Συμπολίτισες, Συμπολίτες


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω των ανυπόγραφων ανακοινώσεων για το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης & 29ης Αυγούστου 2015, του Πολιούχου και Προστάτου της πόλεως του Κρανιδίου, Τιμίου, Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, και συγκεκριμένα για την αλλαγή της διαδρομής λιτάνευσης της Ιεράς, Θαυματουργής και Ιστορικής Εικόνας. 

Δεν γνωρίζουμε εάν η ανακοίνωση είναι επίσημη, αλλά εάν αυτό συμβαίνει, ο εμπνευστής της αλλαγής έχει υποπέσει σε σφάλμα τόσο απέναντι στον Πολιούχο και Προστάτη μας Άγιο Γιάννη, όσον και απέναντι στους ευσεβείς Κρανιδιώτες και θα πρέπει να επανορθώσει. 

Η πόλη του Κρανιδίου πανηγυρίζει τον Πολιούχο και Προστάτη της και μαζί εορτάζει ολόκληρη η επαρχία Ερμιονίδος. Πλήθη Χριστιανών κατακλύζουν τους δρόμους και τις πλατείες τις πόλεως. Οι αυλές και τα μπαλκόνια των κατοικιών καίνε το καλύτερο μοσχοθυμίαμα κι' έχουν αντίγραφα της εικόνας τ' Αγιαννιού με κεριά αναμμένα. Όλα τα σπίτια από άκρου εις άκρον της πόλεως φωτίζονται. Ηλικιωμένοι και ανήμποροι βρίσκονται στο δρόμο. Όλοι με πίστη ακλόνητη, με ευλάβεια και κατάνυξη ψιθυρίζοντας μια ευχή και μια προσευχή περιμένουν να περάσει ο Άγιος πολιούχος και προστάτης τους. Ο Θαυματουργός Άγιος Γιάννης. Η Ιερά σκέπη και προστασία της πόλεως του Κρανιδίου. Της πρωτεύουσας της Ερμιονίδος. 

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να μικρύνει τη λαμπρότητα της εορτής. 

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει το δικαίωμα να καταστήσει τη μεγαλοπρεπή λιτάνευση σε συνοπτική διαδικασία η οποία θυμίζει λαθραία φυγή και να προκαλέσει θλίψη και οργή στους πιστούς. 

Εορτάζει ο Πολιούχος Άγιος Γιάννης και η Αγία, Ιερή, Θαυματουργή και Ιστορική Εικόνα του πρέπει να περιέλθει και να ευλογήσει, μέσω των δύο κεντρικών οδών, ολόκληρη την πόλη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την εορτή του Πολιούχου σε εορτάζουσα ενορία. 

Έχουμε όλοι μας υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα του εορτασμού. 

Το μόνο που θα καταθέσουμε, εκτός από τις αμαρτίες μας, είναι μισή ώρα κόπος παραπάνω.Σπύρος Γ. Ζόγκας
Τοπικός Σύμβουλος
Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου