Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Διαχείριση – ανακύκλωση απορριμμάτων - Η αλήθεια!!

Αγαπητοί συμπατριώτες,
σε συνέχεια της αντιπαράθεσης, την οποία αναγκαζόμαστε να κάνουμε ανάμεσα στο αληθές και το ψευδές, σήμερα 
έχει σειρά, εν περίληψη, η διαχείριση των απορριμμάτων των τελευταίων χρόνων και η εφαρμογή της ανακύκλωσης στο Δήμο Ερμιονίδας, που ο κος Σφυρής υπερηφανεύεται ότι αυτός την ξεκίνησε. 

1) Αληθές είναι, ότι το 2010 με πρωταγωνιστή τον τότε Δήμαρχο Κρανιδίου κο Σφυρή, υλοποιήθηκε στη θέση Σταυρός Διδύμων πειραματικά η πακετοποίηση σε μεγάλα δέματα σύμμεικτων απορριμμάτων και η προσωρινή αποθήκευση τους στο χώρο αυτό η οποία όμως ποτέ δεν έγινε. Η όλη διαδικασία και λειτουργία του δεματοποιητή ξεκίνησε αρχικά με ευθύνη του ΦΟΣΔΑ Αργολίδας και συνεχίστηκε με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μάλιστα είχε προβλεφθεί στον χώρο αυτό να μεταφέρουν τα απορρίμματα για πακετοποίηση οι τότε γειτονικοί Δήμοι Ερμιόνης και Ασκληπιού. 






2) Αληθές είναι οι τραγικές συνέπειες που όλοι βιώσαμε ως αποτέλεσμα αυτού του πειράματος στα πλαίσια του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ερμιονίδας με τις γνωστές εικόνες για τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνος ήταν ο κος Σφυρής και όσοι συνέργησαν σ’ αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο ολοκληρώθηκε κατά την διάρκεια της παρούσας θητείας του και με την πλήρη ανοχή του απ’ την Περιφέρεια Πελοποννήσου τις οποίες χωρίς αιδώ επιδεικνύει στα προεκλογικά spot του. Η ολοκλήρωση του εγκλήματος έγινε όπως είναι γνωστό πριν από μερικούς μήνες με τον ενταφιασμό επί τόπου 30.000 και πλέον δεμάτων και χύδην απορριμμάτων που είχαν συσσωρευτεί.

3) Αληθές είναι ότι κατά την διάρκεια της Δημοτικής θητείας 2011-2014 που και εγώ συμμετείχα εκδηλώθηκε η περιβαλλοντική κρίση, συνέπεια αυτού του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Αναγκαστήκαμε μετά από πολλά διαβήματα προς όλες τις αρμόδιες διοικητικές και εισαγγελικές αρχές να μεταφέρουμε τα απορρίμματα του Δήμου Ερμιονίδας στον ΧΥΤΑ Φυλής Αττικής.


4) Αληθές είναι ότι κατά την διάρκεια της παρούσης Δημοτικής περιόδου, που λήγει επιτέλους σε λίγους μήνες, η Δημοτική αρχή συνεχίζει στον δρόμο που ανοίξαμε εμείς, να μεταφέρει εκτός Ερμιονίδας τα απορρίμματα σε άλλο προορισμό στην περιοχή της Κορινθίας με πολύ υψηλό κόστος το οποίο επιβαρύνει τους δημότες. 


5) Αληθές είναι ότι την ανακύκλωση την ξεκινήσαμε εμείς τότε από το 2011 σε πρώτο στάδιο με εθελοντική συμμετοχή πολιτών και μετά οργανωμένα με την ΕΕΑΑ.ΑΕ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε.) και με τον κατάλληλο εξοπλισμό (κάδους, ειδικό όχημα). Παραθέτω στοιχεία και φωτογραφίες. Τα ανακυκλώσιμα τότε μεταφέρονταν αρχικά σε κέντρο ανακύκλωσης στην Ελευσίνα και κατόπιν στον ΚΔΑΥ Τρίπολης.













6) Αληθές είναι ότι ο κος Σφυρής και κάποιοι συνεργάτες του όπως ο πρώην Πρόεδρος Θερμησίας κος Κατσάβελας έσυραν στα δικαστήρια εμένα ως υπεύθυνο Αντιδήμαρχο και τον τέως Δήμαρχο κο Καμιζή με σκοπό να παρεμποδίσουν την μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής και τις προσπάθειες που κάναμε να καθαρίσουμε τον Δήμο Ερμιονίδας. Σε ένα απ’ αυτά θα βρεθούμε σύντομα στις 14 Μαΐου 2019 στην αίθουσα εφετείου Ναυπλίου. 


7) Ψευδές είναι ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έδωσε λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου μας. Απλά συνέχισε την δική μας πολιτική, δηλαδή την μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Ερμιονίδας χωρίς εμπόδια από την αντιπολίτευση που προς τιμή της ήθελε καθαρό τον Δήμο Ερμιονίδας εν’ αντιθέση με την αντιπολιτευτική τακτική του κου Σφυρή που προτιμούσε το Δήμο γεμάτο απορρίμματα, αφού ασφαλώς δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην καταστροφική λύση της δεματοποίησης που είχε οραματιστεί και επιλέξει ο κος Σφυρής. 


8) Ψευδές είναι επίσης ότι με πρωτοβουλίες του ξεκίνησε η ανακύκλωση στον Δήμο Ερμιονίδας.

Το να οικειοποιείτε έργα και δράσεις άλλων, όπως και στην περίπτωση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Πορτοχέλι, είναι η συνήθης και προσφιλής τακτική του. Θα επανέλθουμε όμως σύντομα, σχετικά με τα ίδιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για την πολυδιαφημισμένη κομποστοποίηση.


Τελικά….!! Αξίζει να ρισκάρεις;;;;


Γιάννης Τσαμαδός

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος συνεργαζόμενος με την παράταξη Δυνατή Ερμιονίδα
Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ερμιονίδας