Κρανίδι, 16.09.2023
Δελτίο Τύπου
Αυτές όμως οι εποχές της κινδυνολογίας και του φόβου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, με την χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και η αλήθεια βγαίνει στο φως άμεσα.
Επίσης, για πολλοστή φορά πιάνεται αδιάβαστος και εντελώς ανενημέρωτος ειδικά στο θέμα των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων του Δήμου Ερμιονίδας και της πόλης του Κρανιδίου.
Εφόσον, λοιπόν, αποδεικνύεται αδαής στα πολεοδομικά ζητήματα, καλό θα ήταν πριν γράψει το οτιδήποτε, να απευθύνεται σε κάποιο ειδικό επιστήμονα πολεοδόμο για να του εξηγεί τέτοιου είδους θέματα.
Διαφορετικά τον συμβουλεύουμε από εδώ και στο εξής πριν κάνει την οποιαδήποτε ανακοίνωση, να έρχεται πρώτα σε εμάς για ενημέρωση, ώστε να πάψει να εκτίθεται.
Ενημερώνουμε λοιπόν τον κ. Μαργέτα ότι σύμφωνα με το άρθρο 92 του ν. 4759/2020, ο Δήμος Ερμιονίδας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκπόνησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων.
Αυτό το σχέδιο χρηματοδοτείται κατά 100% από το Πράσινο Ταμείο και χωρίς την εκπόνησή του, δεν μπορούμε να λάβουμε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την υλοποίηση απαλλοτριώσεων σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους του Δήμου μας.
Ειδικά στην πόλη του Κρανιδίου το σχέδιο θα εφαρμοστεί μόνο στους υφιστάμενους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκει τις ιδιοκτησίες, τις οικίες και τα οικόπεδα που θίγονται από το σχέδιο “Μαρασλή”.
Όταν εγκρίθηκε το 1987 το σχέδιο πόλεως του Κρανιδίου, γνωστό ως σχέδιο “Μαρασλή” και υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όλοι διαπίστωσαν κατόπιν εορτής τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιούργησε στις υφιστάμενες ιδιοκτησίες.
Ξαφνικά οι κάτοικοι του Κρανιδίου ανακάλυψαν ότι η πόλη τους δεσμεύτηκε με ένα ανόητο και ανεφάρμοστο σχέδιο πόλεως, ένα έκτρωμα το οποίο φτιάχτηκε στο πόδι, δίχως καμία καταμέτρηση και λεπτομερή μελέτη, βασιζόμενο μόνο σε κάτι παλιές αεροφωτογραφίες του 1946 και του 1982.
Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής της περιόδου 1983-1986 είναι τεράστια, διότι αδράνησε πλήρως και δεν προχώρησε ως όφειλε εκ του Νόμου να πράξει, σε ενδελεχή ενημέρωση των Δημοτών, σε απαραίτητες δημόσιες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (συλλόγους μηχανικών, συνεταιρισμούς, άμεσα ενδιαφερομένους ιδιοκτήτες κ.λ.π.), σε αντιρρήσεις, σε ενστάσεις και σε νέες προτάσεις βελτίωσης του σχεδίου πόλεως προς το καλύτερο.
Η αναθεώρηση και η τροποποίηση του σχεδίου “Μαρασλή”, είναι ένα πάγιο και διαρκές αίτημα κάθε Δημοτικής Αρχής που έχει διοικήσει το Κρανίδι από το 1986 και εντεύθεν, αλλά κάθε έγγραφο που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν ανατρέπεται ούτε τροποποιείται εύκολα.
Ενημερώνουμε τον κ. Μαργέτα ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή πρωτοπορεί σε αυτή την προσπάθεια, καθώς εδώ και περίπου ένα έτος συνεργαζόμαστε με μια εξειδικευμένη ομάδα Πολεοδόμων Μηχανικών, έχοντας πραγματοποιήσει συναντήσεις και συνεργασίες με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, με σκοπό την καταγραφή και επίλυση των κρίσιμων πολεοδομικών προβλημάτων ολόκληρης της Ερμιονίδας και ειδικότερα της πόλης του Κρανιδίου.
Έτσι, ο Δήμος Ερμιονίδας μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), το οποίο καλύπτει το σύνολο των ορίων του Δήμου και ειδικά για το Κρανίδι αποτελεί το βασικό εργαλείο της αναθεώρησης και της τροποποίησης του σχεδίου “Μαρασλή”.
Είναι δεδομένο πως κατά την περίοδο της εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, θα διεξαχθούν οι προβλεπόμενες δημόσιες διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους συλλόγους μηχανικών, τους συνεταιρισμούς και τους ιδιοκτήτες, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και επιτέλους το Κρανίδι και οι κάτοικοί του να απαλλαγούν από αυτό τον βραχνά, που ονομάζεται σχέδιο “Μαρασλή”.
Τώρα όσον αφορά το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Μαργέτα για τα παραδοσιακά σπίτια που κατεδαφίζονται, μόνο ως μια αποτυχημένη προσπάθεια αντιπολίτευσης μπορεί να εκληθφεί.
Διότι η παρούσα Δημοτική Αρχή, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας, ξεκίνησε μια συντεταγμένη προσπάθεια κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, αρχίζοντας από το Κρανίδι και την Κοιλάδα.
Όμως τα κτήρια αυτά δεν είναι Δημοτικά, για να τα ανακαινίσει και να τα επισκευάσει ο Δήμος μας.
Ανήκουν σε ιδιοκτήτες, οι οποίοι ενώ υποχρεούνται να τα κατεδαφίσουν, αυτοί είτε αδυνατούν να το πράξουν είτε αδιαφορούν, με αποτέλεσμα να είναι άκρως επικίνδυνα για τους πεζούς, τους οδηγούς και τις γειτνιάζουσες οικίες.
Η κατεδάφισή τους όπως αποδείχτηκε, επιβάλλεται αφού δίνει σημαντικές ανάσες ζωής σε παραμελημένες γειτονιές του Κρανιδίου, οπότε θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας.
Γραφείο Τύπου
"Δυνατή Ερμιονίδα"