Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ο μηδενισμός και η σπίλωση σημαντικών έργων αποτελεί απαράδεκτη τακτική

 Κρανίδι, 05.09.2023

Δελτίο Τύπου

Σε χθεσινό δελτίο τύπου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Γιάννης Μαργέτας, κατηγορεί την Δημοτική Αρχή για δήθεν πολιτική εκμετάλλευση κάποιων έργων, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από δωρεές χορηγών. 

Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι η Δημοτική Αρχή παρουσιάζει ως δικά της έργα που πραγματοποιήθηκαν με δωρεές ιδιωτών χορηγών και φέρνει ως παράδειγμα την ίδρυση και λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας.  

Έφθασε μάλιστα στο σημείο να αναφέρει επί λέξει: “Ο ιδιώτης τη δωρεά θα την πραγματοποιούσε όποιος να ήταν ο Δήμαρχος, όποια κι αν ήταν η Δημοτική Αρχή”.

Ευτυχώς γι’ αυτόν αντιλήφθηκε το μέγεθος του ατοπήματός του, κατόπιν σοβαρών αντιδράσεων που υπήρξαν από πολίτες και μετά από κάποιες ώρες διέγραψε την συγκεκριμένη φράση από την ανάρτησή του.

Διότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο, ότι οι κατά καιρούς δωρεές και οι χορηγίες ιδιωτών που έχουν γίνει προς τον Δήμο Ερμιονίδας, θα πραγματοποιούνταν έτσι και αλλιώς όποιος και εάν ήταν ο Δήμαρχος.

Οι δωρεές έχουν σχέση με τον δωρεοδόχο είτε είναι πρόσωπο είτε είναι Οργανισμός και βέβαια επίσης με τον σκοπό και την βούληση του δωρητή.

Επίσης, όλοι οι Δήμαρχοι συμπεριλαμβάνουν τις δωρεές στα πεπραγμένα τους, με την υποχρέωση να αναφέρουν τους δωρητές και να έχουν γίνει οι απαραίτητες πράξεις αποδοχής δωρεάς από τα αρμόδια όργανα του Δήμου, προϋποθέσεις που έχουν τηρηθεί στην περίπτωση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας.

Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή πέρα από την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας, έπρεπε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προωθήσει ταχύτατα όλες τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, ώστε να εγκριθεί η ίδρυση και η λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας από το σχολικό έτος 2020-2021.

Θυμίζουμε ότι ήταν τέλη Μαΐου του 2020, τότε που μόλις είχε λήξει η πρώτη καραντίνα λόγω της πανδημίας και σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας όπου το Ελληνικό Δημόσιο υπολειτουργούσε, η Δημοτική Αρχή όφειλε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 να προωθήσει όλες τις διαδικασίες ίδρυσης, κατασκευής, εξοπλισμού, στελέχωσης και λειτουργίας του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας.

Και βέβαια όλα αυτά σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 250β/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, η οποία ελήφθη ομόφωνα στην συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου 2019.

Έτσι στις 4 Ιουνίου 2020 ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, πραγματοποίησε συνάντηση για το θέμα με την αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία του Βουλευτή Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανού, όπως ενημερώθηκαν οι Δημότες με σχετικό δελτίο τύπου εδώ.

Πράγματι, η Υφυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Δημάρχου και προώθησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, με αποτέλεσμα στις 17 Ιουλίου 2020 να εγκριθεί η ίδρυση και η λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. στο Δήμο Ερμιονίδας, από το σχολικό έτος 2020-2021, όπως ενημερώθηκαν οι Δημότες με σχετικό δελτίο τύπου εδώ.

Μέσα σε 2 μήνες ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες κατασκευής και εξοπλισμού του  Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ερμιονίδας, προωθήθηκαν οι διαδικασίες στελέχωσής του με το κατάλληλο προσωπικό και φτάσαμε στις 26 Σεπτεμβρίου 2020 όταν έγιναν τα εγκαίνια του νέου σχολείου και υπήρξε η σχετική ενημέρωση με δελτίο τύπου εδώ.

Και βέβαια αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την παρούσα Δημοτική Αρχή, η σύσταση και λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ μέσα σε διάστημα μόνο τριών μηνών, πετυχαίνοντας έτσι την ολοκλήρωση του κύκλου Εκπαίδευσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Ερμιονίδα.

Πρέπει ορισμένοι να κατανοήσουν ότι ο μηδενισμός και η σπίλωση σημαντικών έργων είναι μια επιεικώς απαράδεκτη τακτική, η οποία δεν προσφέρει το παραμικρό στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ερμιονίδας.

Τέλος στο ερώτημα γιατί ο Δήμος Ερμιονίδας δεν υπέβαλλε αίτηση στο πρόγραμμα  αγροτικής οδοποιίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να αιτηθεί χρηματοδότηση 750.000,00€ και τελικά να λάβει 450.000,00€, η απάντηση είναι προφανέστατη.

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε να αιτηθεί από το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” το ποσό των 3.800.000,00€ και τελικά να λάβει 3.200.000,00€ για την αγροτική οδοποιία του Δήμου Ερμιονίδας.

Και βέβαια πετύχαμε την ένταξη του έργου  “Ανάπτυξη της υπαίθρου – Αγροτική οδοποιία Δήμου Ερμιονίδας”, συνολικού προϋπολογισμού 3.200.000 € στο “Αντώνης Τρίτσης” και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Σύντομα, λοιπόν, θα ασφαλτοστρωθούν αγροτικοί δρόμοι σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ερμιονίδας συνολικού μήκους περίπου 30  χιλιομέτρων.  

Γραφείο Τύπου 

"Δυνατή Ερμιονίδα"