Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ο κ. Μαργέτας έχει πλήρη άγνοια για τον τρόπο χρηματοδότησης των Δήμων και των μεγάλων έργων

Κρανίδι, 14.09.2023
Δελτίο Τύπου



Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Μαργέτας, κάνοντας μια εντελώς άστοχη αναφορά στην κατασκευή του Κόμβου της Εξόδου Κρανιδίου – Πορτοχελίου, για μια άλλη φορά πιάνεται αδιάβαστος και εκτίθεται ανεπανόρθωτα στα μάτια των Δημοτών.

Αποδεικνύεται ότι έχει πλήρη άγνοια για τον τρόπο χρηματοδότησης των Δήμων και των μεγάλων έργων.

Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι ένας Δήμος δεν δύναται να κατασκευάσει μεγάλα έργα από ιδίους πόρους, διότι οι μόνες Κρατικές Επιχορηγήσεις που λαμβάνει είναι, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για την χρηματοδότηση λειτουργικών αναγκών, από την Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) για συντηρήσεις και επισκευές, από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και ορισμένες επιχορηγήσεις εκτάκτων αναγκών.

Ένας Δήμος όμως μπορεί να προωθήσει την κατασκευή μεγάλων έργων, μέσω της εκπόνησης της μελέτης τους και έπειτα μέσω της ένταξής τους σε Περιφερειακά, Εθνικά και Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα και της χρηματοδότησής τους από αυτά.

Αφού εξασφαλιστεί μέσω της παραπάνω διαδικασίας η κατασκευή ενός μεγάλου έργου, στην συνέχεια αυτό υλοποιείται είτε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είτε από την Κεντρική Διοίκηση.

Ο Δήμος έπειτα εμπλέκεται μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα της κατασκευής τέτοιων μεγάλων έργων και οποιοδήποτε θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητά πρέπει να επιλύεται άμεσα.

Τέτοια παραδείγματα είναι το έργο του Αποχετευτικού Κρανιδίου – Κοιλάδας – Πορτοχελίου και το έργο της κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου “Κώστας Δημότσης – Έλληνας”, ύψους 1.700.000,00€ στο Γκολέμι Κρανιδίου το οποίο είναι υπό δημοπράτηση, όπου φορέας υλοποίησης είναι και στα δύο έργα η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην περίπτωση του Κόμβου Εξόδου Κρανιδίου – Πορτοχελίου, το έτος 2014 επί δημαρχίας του αείμνηστου Δημήτρη Σφυρή, ο Δήμος Ερμιονίδας εκπόνησε την μελέτη της κατασκευής του έργου και το ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Και στις 06-08-2018 υπογράφτηκε η σχετική Προγραμματική Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ερμιονίδας.

Στις 23-08-2019 έγινε η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών, ακολούθησε η περίοδος ελέγχου των δικαιολογητικών και των ενστάσεων και στις 27-11-2019 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατακυρώθηκε ως ανάδοχος του έργου η κατασκευαστική εταιρεία με την επωνυμία “Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ”.

Σημειωτέον, πως ήδη είχε μεσολαβήσει η ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Στην συνέχεια έπρεπε να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις και η αγορά από τον Δήμο Ερμιονίδας του χώρου για την κατασκευή του έργου.

Διότι το μόνο που υπήρχε μέχρι τότε ήταν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών γης και όχι όλων, ότι προτίθενται να πωλήσουν την ιδιοκτησία τους στον Δήμο Ερμιονίδας.

Οι διαδικασίες αυτές ολοκληρώθηκαν από τον Δήμο Ερμιονίδας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και μάλιστα εν μέσω της εκτάκτου κατάστασης την οποία όλοι μας βιώσαμε και των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Έτσι ξεκίνησε η απρόσκοπτη κατασκευή ενός σημαντικού έργου για τον Δήμο Ερμιονίδας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Μια ολόιδια περίπτωση έργου, είναι η κατασκευή του Κόμβου της Εισόδου Κρανιδίου το έτος 2010, από την τότε Νομαρχία Αργολίδας , πάλι επί Δημαρχίας του αείμνηστου Δημήτρη Σφυρή, ο οποίος το μνημόνευσε εδώ, ως ένα έργο οδοποιίας το οποίο κατασκευάστηκε στην δημαρχιακή του θητεία 2007-2010:




Ήταν και τότε προεκλογική περίοδος και αφού αντέδρασε στο δημοσίευμα κ. Τάσος Τόκας με τα ίδια σημερινά άστοχα επιχειρήματα του κ. Μαργέτα, έλαβε την αποστομωτική απάντηση εδώ.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν ποια είναι η σήμερα γνώμη των υποψηφίων συμβούλων του κ. Μαργέτα, οι οποίοι τότε ήταν είτε δημοτικοί σύμβουλοι, είτε υποψήφιοι της παράταξης του αείμνηστου Δημήτρη Σφυρή;

Συμφωνούν άραγε με τα ολόσωστα και τεκμηριωμένα επιχειρήματα της παλιάς παράταξής τους ή με τις λανθασμένες απόψεις του ανενημέρωτου νέου αρχηγού τους;

Δελτίο Τύπου
"Δυνατή Ερμιονίδα"